De mest romantiska kärleksfilmerna

Några av de mest romantiska kärleksfilmerna handlar om olycklig kärlek. Vilka ligger på topp av de gamla och nya, läs här.

Kärlek är ett populärt tema när det gäller film. Det har gjorts filmer som skildrar kärlek mellan två människor, kärlek till djur eller en plats. Vissa filmer har egentligen inte kärleken som huvudtema men har ändå gått till historien som en kärleksfilm. Många gånger handlar det om olycklig kärlek eller kärlek som inte är accepterad, till exempel kvinnan av folket och mannen av börd. På senare tid har även homosexuell kärlek förekommit, vilket många ser som ett framsteg för HBTQ-rörelsen.

Klassiker som lever kvar

Borta med vinden är en klassiker från 1941 som handlar om en bortskämd flicka, Scarlet O’Hara, som överlever det amerikanska inbördeskriget. Hon får aldrig mannen hon älskar och hennes barndomshem brinner ner till grunden. Filmen är en av historiens största publiksuccéer genom tiderna och blev tilldelad 10 Oscars. Än i dag är detta en historia som fängslar både unga och gamla. En annan film i samma genre är Casablanca med Ingrid Bergman, i vad som skulle bli, en av hennes största roller.

Om man tittare på lite senare filmer, även de med samma tema, kan nämnas Titanic och Höstlegender. I Titanic får vi möta Jack och Rose som, trots olika social status, förälskar sig när de träffas på det osänkbara fartyget. Deras kärlek är invecklad och de får kämpa både för den och sin överlevnad när fartyget tar in vatten. Höstlegender skildrar en familj, far och tre söner, som flyttar ut i vildmarken för att undgå regeringens behandling. Här uppstår en splittring bland bröderna när två av dem förälskar sig i samma kvinna.

Skådespelarnas roll i kärleksfilmer

Vissa skådespelare har nästan fått en stämpel som romantiska huvudrollsinnehavare. Richard Gere som fick sitt genombrott i En officer och gentleman är en av dem. I efterföljande filmer som Till sista andetaget och Utan nåd stod romantiken och kärleken i centrum och kvinnorna vallfärdade till biosalongerna för att se sin hjälte. När Pretty Women kom 1990 slog den alla rekord och sagan om den prostituerade Vivian som lyckas snärja den evige ungkarlen har gått till historien som en av de mest romantiska filmerna.

Partick Swayze, som egentligen var musikalartist, fick sitt genombrott i Nord och Syd. Men det är i filmer som Dirty Dancing och Ghost som han fick epitetet den store älskaren. Dirty Dancing fick en genomslagskraft även inom en viss dansform vilken skildras som syndfull i filmen. Här är det en ung, oskyldig flicka som förälskar sig i den något råbarkade dansläraren. Historien slutar lyckligt och repliken “Nobody puts baby in the corner” har blivit ett statement för den osannolika kärleken.

Klassisk kärlek på film

Kärlekens förändring på film

Romantik och kärlek är ett återkommande tema för filmakarna. Handlingen återupprepar sig men den utspelar sig med andra människor på nya platser. Kärlekens form har ändrat sig under årens lopp, vi får nu se män kyssa varandra i Brokeback Mountain och i Fifty Shades of Grey får vi uppleva en hård, opersonlig kärlek mellan dominant och kuvad. Romantiska filmer kommer att produceras även i framtiden, även om den klassiska kärleken kanske får stå tillbaka för nya former.